България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

България вече е под 7 милиона, няма кой да плаща пенсиите

Демографската криза у нас е катастрофална, смятат Мика Зайкова и доц. Надежда Илиева
Публикувана: От:

Още по темата

 

Според официалната статистика българите сме под 7 милиона. Ситуацията се усложнява и от това, че броят на пенсионерите е 2 050 000. За миналата година обществото ни не е успяло да събере близо 4 млн. лева за покриване на обезщетенията на пенсионерите. Отрицателният баланс се увеличава правопропорционално с намаляването на българите.

В "България сутрин" експертът по демография към БАН доц. Надежда Илиева и финансистът Мика Зайков се обединиха около мнението, че големият проблем на демографската криза е лошата икономическа ситуация в страната. Илиева също така допълни, че намалява и средната гъстота на населението.

"Основните проблеми в демографското развитие са освен намаляването на броя на населението, така и застаряването. В България има и голямо териториално различие. Според нашата прогноза има тревожна тенденция за обезлюдяване на селата. След 10 години те ще са 17% от страната. Намалява и средната гъстота на територията на България", каза експертът.

Мика Зайкова пък разкри, че вариантът да се избегне срив на основния пенсионен фонд е хората да се осигуряват на парите, които получават, а не максимум до 3 хиляди лева, както е в момента.

"Емиграцията обхваща хората между 20 и 39 години. България става демографска пустиня. Икономическата ситуация в страната също влияе много на демографската криза. Младите искат кариерно развитие и по-високи приходи. През 2040 г. може да гръмне основният пенсионен фонд. Финансовият министър да предприеме реформи. Тези 9 милиарда, които трябват за пенсии, ние сами си ги съкратихме, като непрекъснато намалявахме осигурителните вноски, за да помагаме на бизнеса. Вноските трябва да се вдигат и всеки да се осигурява на парите, които получава, а не таванът да е 3 хиляди лева", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 5 )
 • 5

  Iva Ivanova

  26 апр 2019 | 22:13

  ***, не вноските трябва да се вдигнат, а заплатите. Заради ниски заплати водещи до скапан живот бягат хората. По-високи заплати ще донесат повече откъм данъци, хората ще спрат да бягат. Ако само данъците вдигнете ептем ще офейкаме. Тъпи ли сте, не мога да разбера
 • 4

  Иван Николов

  26 апр 2019 | 18:35

  като се спре да се хрантутят *** ще има и за Българските пенсионери които са дали много за тази държава ,а за разлика от примитивите.
 • 3

  Lyubomir Varbanov

  26 апр 2019 | 14:52

  До: Velichkov Yavor Тъй като гледам, първо ще вземеш да пукнеш ти..... и то само от злоба....
 • 2

  Velichkov Yavor

  26 апр 2019 | 09:52

  Следващите 10 години предстои да напуснат и последните останали свестни, то и да искаш да правиш нещо понякога не става, защото няма ток, за пътища и инфраструктура няма какво да коментираме, те 30 години се състезават кой да си купи повече апартаменти, имоти в чужбина и кой ще открадне повече от другия, до 2050-та обективната реалност на Космоса ще направи изфантазираната реалност на ограниченият в съзнанието алчен и егоистичен биологичен отпадък наречен човек на пихтия, да измирате масово по времето на тези процеси, ***, като дечицата и внучетата ви да са преди вас.
 • 1

  Velichkov Yavor

  26 апр 2019 | 09:47

  До 2030-та разграбената отвсякъде и разпадаща се кретено-масоно-милиционеро-мафиото-мутрено свинска *** ще остане един град смехономика, основно чуждестранни мултимилионни сателитни кретено-масонски компании, които изнасят печалбите си в чужбина и не плащат ДДС, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и боклукчарник/бойкочарник, до 3 години балончето от заеми, субсидии и еврофондове, от което се облажиха малцина и което създаде изкуствен ръст на хартия в икономиката от около 3% ще изпишика, до 2025-та малкия и средния бизнес на българите масово ще фалира, те няма как да може повече да издържат тази свинска тежест и безкрайни кражби и злоупотреби на върха и на дъното на държавата, както и да запълват всички дупки след тях, след десетина години пари за бюджет ще ги събирате на *** от техните поколения, бизнеси, дейности и предприятия работещи на светло в ромските махали, сиреч на *** от кура, както са основен електорат на всяка управляваща партия досега, така и ще са ви основна средна класа в бъдеще, особено важи за общините в провинцията. Следващите години на планетарни изменения дечицата и внучетата на цялата политическа *** на света, кретено-масоно прасешки елити и всички хора, които ги подкрепят да пукнат преди тях, от моята уста на всички богове в ушите, особено на великият кретено-масонски архитект на вселената, едната от многото, в неговите! Малко след това и родителите им да пукнат!