България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Проф. Овчаров: Граф Дракула е имал резиденция у нас

Крепостта в Свищов може да стане страхотен туристически обект, категоричен е археологът
Публикувана: От:

Още по темата

 

Световноизвестният румънски пълководец граф Влад Цепеш, по-известен като граф Дракула, е имал резиденция у нас. Това разкри археологът проф. Николай Овчаров. 

В "България сутрин" той разказа, че резиденцията на Дракула е бил в крепостта в Свищов, където скоро той и екипът му започват разкопки. Овчаров допълни, че се надява скоро замъкът да се превърне в туристическа атракция.

"Първите разкопки на крепостта в Свищов са правени през 1961 година от Въло Вълов. Той открива части от замъка, който е доста добре запазен. Целта ни е да върнем историята на свищовската крепост. В края на града се намира римският град Нове. През 1461 година крепостта е превзета от граф Влад Цепеш - Дракула. Тя му е резиденция за известно време. Битката между него и турците за Свищов е била доста ожесточена. Стените на крепостта са запазени до 7 метра височина. Тя може да стане един много интересен туристически обект", каза археологът пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

Коментари ( 1 )
  • 1

    Вяра

    25 апр 2019 | 18:56

    Граф??! Че и румънски??!? Дали разбирате каква глупост сте написали? За щастие поне Овчаров никъде не казва нито едното нито другото, само "Влад Цепеш Дракула". Четете малко, преди да плещите глупости.