България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Овчаров: Граф Дракула е имал резиденция у нас

Крепостта в Свищов може да стане страхотен туристически обект, категоричен е археологът

25.04.2019 | 10:15 Редактор: Бойко Димитров
Проф. Овчаров: Граф Дракула е имал резиденция у нас

Световноизвестният румънски пълководец граф Влад Цепеш, по-известен като граф Дракула, е имал резиденция у нас. Това разкри археологът проф. Николай Овчаров. 

В "България сутрин" той разказа, че резиденцията на Дракула е бил в крепостта в Свищов, където скоро той и екипът му започват разкопки. Овчаров допълни, че се надява скоро замъкът да се превърне в туристическа атракция.

"Първите разкопки на крепостта в Свищов са правени през 1961 година от Въло Вълов. Той открива части от замъка, който е доста добре запазен. Целта ни е да върнем историята на свищовската крепост. В края на града се намира римският град Нове. През 1461 година крепостта е превзета от граф Влад Цепеш - Дракула. Тя му е резиденция за известно време. Битката между него и турците за Свищов е била доста ожесточена. Стените на крепостта са запазени до 7 метра височина. Тя може да стане един много интересен туристически обект", каза археологът пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Вяра
преди 4 години
Граф??! Че и румънски??!? Дали разбирате каква глупост сте написали? За щастие поне Овчаров никъде не казва нито едното нито другото, само "Влад Цепеш Дракула". Четете малко, преди да плещите глупости. Сигнализирай за неуместен коментар