България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Музиката на Брамс оживява в нов албум на български класически музиканти

Произведенията са изсвирени с 300-годишна виола, а камерният дует са Румен Цветков и Людмил Ангелов

24.04.2019 | 10:30 Редактор: Иван Берберов
Музиката на Брамс оживява в нов албум на български класически музиканти

Една случайна среща на двама български музиканти в Южна Испания прерасна в приятелство и солидно сценично партньорство, което вече има и завършен вид – албум с 16 композиции и сонати на един от майсторите на епохата на Романтизма - Йоханес Брамс. 

"Запознахме се и отидохме на вечеря. Говорихме си много. Идеята за общ албум дойде след първия ни рецитал. От една година съм в България. Преподавам в НБУ и в Холандия. Любовта към музиката е това, което ни държи. Албумът ни е записан в Барселона, но беше издаден в България, тъй като решихме тук да го покажем. Специално за този албум изпрах виола на 300 години", сподели виолистът Румен Цветков. 

Другата половина на камерния дует – пианистът Людмил Ангелов, отбеляза в "България сутрин", че разбирателството между двамата музиканти на чисто музикално ниво, е много важно, за да се получи нещо стойностно. 

"Без приятелство качествена музика не се твори. От 5-6 години вече съм почетен преподавател в НБУ. Без труд не може да се реализира талантът. Искаме да дадем музиката на хората. Дискът ни вече се продава в книжарниците. До средата на 19 век професията композитор е била строго мъжка. Клара Шуман и Полин Виардо са едни от първите птици на женската пролет в композирането", посочи Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте ни във Facebook ТУК