България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Книга разкрива дълбоко пазени тайни на някои от най-красивите къщи у нас

Трябват мерки срещу хората, които купуват сгради, а не ги поддържат, категорични са Мариана Мелнишка и Александър Геров

22.04.2019 | 09:15 Редактор: Бойко Димитров
Книга разкрива дълбоко пазени тайни на някои от най-красивите къщи у нас

Книгата "Къщите още говорят" разкрива на читателите дълбоко пазени тайни на едни от най-красивите къщи в България. Тя е дело на преводача Мариана Екимова-Мелнишка и доц. д-р Александър Геров.

В "България сутрин" Мелнишка разказа, че двамата с Геров са обиколили 24 града у нас, за да съберат достатъчно информация и снимки за книгата си. Тя допълни, че голяма част от къщите се намират в окаяно състояние, въпреки че са паметници на културата.

"Някои къщи се оплакват от приемниците на собствениците си. В повечето случаи те се отнасят зле с тях, има много малко изключения. В някои от къщите, които сме обиколили, се е творило, създавано е изкуство. В други са живели банкери, политици. Намираме информация за къщите като чукаме на вратите на хората, за да ни обяснят за имота. Много е тъжно, когато къщите са с избити врати и прозорци", разказа Мелнишка. 

Александър Геров я подкрепи и изрази мнение, че държавата трябва да вземе мерки срещу хората, които закупуват къща-паметник, а след това не я поддържат с цел да се срути и на нейно място да бъде издигната нова сграда.

"Обикновено тръгвам по улиците с фотоапарата, обикалям къщите и записвам адресите. След това Мариана започва да ги изучава. Всяка къща има своя собствена красота. Тя разказва, че който я е построил се е опитал да създаде нещо красиво. С тази архитектура сме тръгнали към Европа. Не достигат пари на хората, на които са върнати къщите да ги поддържат. Освен това пък има хора, които изкупуват къщите, за да вземат мястото под нея. Юристите трябва да помислят как може да бъде отнет имот от човек, който купува къща, а не я поддържа", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК