България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Авиоексперт: Да бъдат затегнати мерките при издаване на разрешителни за пилотиране

Това е девети инцидент в света с този модел самолет, разкри Марин Петров
Публикувана: От:

Още по темата

 

Държавата трябва да затегне мерките за издаване на разрешително за пилотиране, както и за получаване на сетификат за летателна годност. Това обяви в "България сутрин" авиоекспертът Марин Петров. Той коментира катастрофата от събота, когато двама души загинаха с малък самолет край село Оризари.

Петров заяви, че злополучната машина не е самоделно направена, а е сглобена от любители. Самолетът е бил създаден и изпитан от производителя, но фактът, че не е сглобен от сертифицирани техници, може да е бил причината за инцидента в Оризари. 

"Това е любителски построен самолет, но не е самоделен. Той е създаден и изпитан от производителя, а купувачът само го сглобява. След сглобяването машинната минава редица наземни и летателни изпитания пред експерти, които да му дадат летателна годност. Трябва да бъдат сменени условията за издаването на такъв сертификат. Мерките към самолетите до 600 килограма трябва да бъдат по-строги. Възможно е да е имало износени части. Това не е първият случай с инцидент с този тип самолет в света. Мисля, че е общо девети. В няколко от тях му се късат крилата в полет", разкри авиоекспертът.

Според Петров до инцидента може да се е стигнало заради появилите се трептения и износени части на крилото. 

"Този самолет се използва за забавление и не може да бъде използван за търговска дейност. Възможно е да са възникнали трептения, които са довели до разрушаване на крилото. Няма изискване за сглобяване от квалифициран персонал. Това е пропуск в нашето законодателство. Инцидентите зачестиха, тъй като нарасна броят на леката авиация. Трябва изискванията към голямата авиация да бъдат приложени и към леката. Сертифицирани експерти трябва да сглобяват самолетите и да ги обслужват", каза Петров пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

 

Коментари ( 1 )
  • 1

    Velichkov Yavor

    22 апр 2019 | 10:16

    Следващите години на планетарни изменения дечицата и внучетата на цялата политическа *** на света, кретено-масоно прасешки елити и всички хора, които ги подкрепят да пукнат преди тях, от моята уста на всички богове в ушите, особено на великият кретено-масонски архитект на вселената, едната от многото, в неговите! Малко след това и родителите им да пукнат!