България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Авиоексперт: Да бъдат затегнати мерките при издаване на разрешителни за пилотиране

Това е девети инцидент в света с този модел самолет, разкри Марин Петров

22.04.2019 | 08:15 Редактор: Бойко Димитров
Авиоексперт: Да бъдат затегнати мерките при издаване на разрешителни за пилотиране

Държавата трябва да затегне мерките за издаване на разрешително за пилотиране, както и за получаване на сетификат за летателна годност. Това обяви в "България сутрин" авиоекспертът Марин Петров. Той коментира катастрофата от събота, когато двама души загинаха с малък самолет край село Оризари.

Петров заяви, че злополучната машина не е самоделно направена, а е сглобена от любители. Самолетът е бил създаден и изпитан от производителя, но фактът, че не е сглобен от сертифицирани техници, може да е бил причината за инцидента в Оризари. 

"Това е любителски построен самолет, но не е самоделен. Той е създаден и изпитан от производителя, а купувачът само го сглобява. След сглобяването машинната минава редица наземни и летателни изпитания пред експерти, които да му дадат летателна годност. Трябва да бъдат сменени условията за издаването на такъв сертификат. Мерките към самолетите до 600 килограма трябва да бъдат по-строги. Възможно е да е имало износени части. Това не е първият случай с инцидент с този тип самолет в света. Мисля, че е общо девети. В няколко от тях му се късат крилата в полет", разкри авиоекспертът.

Според Петров до инцидента може да се е стигнало заради появилите се трептения и износени части на крилото. 

"Този самолет се използва за забавление и не може да бъде използван за търговска дейност. Възможно е да са възникнали трептения, които са довели до разрушаване на крилото. Няма изискване за сглобяване от квалифициран персонал. Това е пропуск в нашето законодателство. Инцидентите зачестиха, тъй като нарасна броят на леката авиация. Трябва изискванията към голямата авиация да бъдат приложени и към леката. Сертифицирани експерти трябва да сглобяват самолетите и да ги обслужват", каза Петров пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК