България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Базар среща любителите на бижута с ръчно правени украшения

Събитието ще се проведе тази събота и неделя във Военния клуб в София

19.04.2019 | 10:20 Редактор: Бойко Димитров
Базар среща любителите на бижута с ръчно правени украшения

Любителите на бижута ще могат да се насладят на авторски украшения по време на базара "На горния рафт". Традиционното събитие ще събере на едно място 38 творци, които да покажат на публиката своите творби. Базарът ще се проведе тази събота и неделя във Военния клуб в София от 10:00 до 19:00 часа

В "България сутрин" организаторът на събитието Милена Илийчкова разказа, че всички участници в базара работят в коренно различни направления и с различни материали. Тя допълни, че много от тях са имали кариери, но са започнали да превръщат хобито си в бизнес.

"Ще представим 38 автори, които ще покажат своите бижута. Всички те работят в абсолютно различни направления - метал, дърво, кристали, сребърна тел. Някои от тях започнаха да превръщат хобито си в бизнес. Имаме училище, в което желаещите могат да се научат да правят бижута. Идеята за базара е вдъхновена от нашите курсисти. Те бяха хора с професии, които идваха при нас, за да се освобоодят от напрежението на ежедневието си. Някои от тях намериха своето ново поприще. Точно за тези хора решихме да организираме този базар", каза тя.

Един от участниците Ася Петрова пък разкри, че ѝ е отнело доста време докато се научи да работи с метал. Тя обясни, че в началото на кариерата си на бижутер е използвала доста по-лесни за обработка материали.

"Иска време докато човек успее да започне да обработва метал. В началото работих с по-алтернативни материали - мъниста, глина. С навлизането в материята открих, че мога да правя изкуство по този начин. Мои приятели артисти и колеги ми помагат с идеи и опит. Така започнах да правя бижута от метал. В процеса на работа идват идеите. Затова харесвам метала - той ти дава възможност да експериментираш", сподели Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК