България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Медиците от софийската педиатрична клиника на протест за по-добри условия и заплащане

Ананиев предвижда нова болница до 2 години, но персоналът в лечебното заведение вече не издържа
Публикувана: От:

Още по темата

 

Лекарите и медицинските работници в единствената педиатрична болница в София се стягат за протести – причината са ниското заплащане, финансови и административни лимити, както и лоши условия на труд.

Медиците настояват за промяна на статута на лечебното заведение. В противен случай те няма да могат да изпълняват пълноценно своите задължения. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обеща статутът на болницата да бъде променен. Работният му план е да има комплекса детска болница до 2 години. 

"Ние приветстваме новата болница, но докато тя стане готова – старата може да я няма. Протестът остава. Искаме промяна на статута на болницата, отпадане на административните лимити и по-добри заплати. Ако статутът бъде променен министерството трябва допълнително да финансира болницата. Оттам ще дойдат парите за по-добри заплати, нова техника. Ако не се вземат адекватни мерки скоро няма да има нито лекари, нито сестри", подчерта педиатърът и детски ендокринолог д-р Антон Владимиров. 

Протестиращите изтъкнаха, че заплащането е доста под средното в страната за медицинските работници. А персоналът трябва да работи на 2 или 3 места, за да може да се издържа. 

"С лимитите не можем да приемем болните деца. Касата забранява приемането на дете в друго отделение – така имаме специалисти, които една пневмония не могат да излекуват, защото НЗОК забранява. Никой не може да каже кога сградата на болницата ще бъде ремонтирана. Затваряме клиники, защото нямаме кадри", отбеляза протестиращ медик пред Bulgaria ON AIR.  

Според негодуващите медици пари има и винаги е имало, но въпросът е как се разпределят. Те са готови да излязат на следващ протест на 23 април. 

Харесайте ни във Facebook ТУК

Коментари ( 1 )
  • 1

    Velichkov Yavor

    18 апр 2019 | 10:25

    До 2030-та разграбената отвсякъде и разпадаща се кретено-масоно-милиционеро-мафиото-мутрено свинска *** ще остане един град смехономика, основно чуждестранни мултимилионни сателитни кретено-масонски компании, които изнасят печалбите си в чужбина и не плащат ДДС, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и боклукчарник/бойкочарник, до 3 години балончето от заеми, субсидии и еврофондове, от което се облажиха малцина и което създаде изкуствен ръст на хартия в икономиката от около 3% ще изпишика, до 2025-та малкия и средния бизнес на българите масово ще фалира, те няма как да може повече да издържат тази свинска тежест и безкрайни кражби и злоупотреби на върха и на дъното на държавата, както и да запълват всички дупки след тях, след десетина години пари за бюджет ще ги събирате на *** от техните поколения, бизнеси, дейности и предприятия работещи на светло в ромските махали, сиреч на *** от кура, както са основен електорат на всяка управляваща партия досега, така и ще са ви основна средна класа в бъдеще, особено важи за общините в провинцията. Следващите години на планетарни изменения дечицата и внучетата на цялата политическа *** на света, кретено-масоно прасешки елити и всички хора, които ги подкрепят да пукнат преди тях, от моята уста на всички богове в ушите, особено на великият кретено-масонски архитект на вселената, едната от многото, в неговите! Малко след това и родителите им да пукнат!