България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Къща "Посока" - мястото за подкрепа на отритнатите от обществото е пред затваряне

Евгени Генчев и Юлия Григорова правят всичко възможно, за да я запазят

16.04.2019 | 09:04 Редактор: Ивайло Николов
Къща

Къща "Посока" - единственото място в София, където хора, които са наркозависими, често бездомни и без документи, могат да намерят разбиране, социална и здравна информация, е на път да затвори врати. Управителният съвет на организацията, която поддържа работата на мястото, е решил да го затвори от следващия месец.

Първата цел е да се осигури физически запазване на мястото, което се посещава от стотици хора през годината, защото за тях е единственото място, което е защитено пространство. Втората цел на Юлия Георгиева и Евгени Генчев, които са хората зад инициативата, е да се запазят поне част от предлаганите услуги. 

"Хората, които ползват услугата са възможно най-ниската прослойка на обществото ни. Услугите са много базисни: пералня, сушилня, могат да хапнат нещо през деня, да пият едно кафе, да поговорят с психолози, социални дейности", обясни Генчев пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Той каза, че не са малко случаите на хора, които благодарение на къща "Посока" са спрели наркотиците или са получили социална подкрепа.

В ефира на "България сутрин" Юлия Георгиева посочи, че за хората, за които работи този социален център, няма работещи други програми и липсва подкрепа от страна на държавата.

"За тази група става въпрос, те нямат здравни осигуровки, много често са напълно отритнати от социалната система. Ако тази къща затвори, ще се върнат под мостовете, от където бяха извадени", допълни Георгиева.

За да съществува къща "Посока" са необходими около 3000 лева на месец, дарители са събрали вече средствата за първия месец. Екипът обаче ще търси още, за да може центърът, който осигурява подкрепа на много хора, да продължи да съществува.

Вижте повече тук!

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК