България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

При авиационен инцидент нито една версия не се изключвала

Марин Петров и журналистът Димитър Ставрев коментираха катастрофата в Северна Македония

03.04.2019 | 09:05 Редактор: Ивайло Николов
При авиационен инцидент нито една версия не се изключвала

Българско семейство по всяка вероятност е загинало в самолетна катастрофа в Северна Македония. Става въпрос за шефа на фирма за рециклиране на отпадъци Георги Бошнаков, жена му и двете им деца. Машината, която е била регистрирана в Германия, се е разбила на 35 километра от Скопие. Катастрофата е станала край връх Солунска глава в планината Якубица.

Главният асистент по безопасност на полетите в Техническия университет Марин Петров коментира в студиото на "България сутрин", че при авиационни инциденти нито една версия не се изключва при разследването. По думите му в такива ситуации се проучва пилотът, подготовката му, състоянието на самолета и метеорологичните условия.

"За този тип летателен апарат и облаци, които са със силна турбуленция, с големи възходящи и низходящи течения, е забранено влизането в такива облаци. Това е изключително опасно, тъй като скоростта на потоците е толкова голяма, че може да доведе до срив на самолета и разрушаване още във въздуха", обясни Петров.

Той обясни, че според правилата на ГД ГВА Георги Бошнаков е имал любителски лиценз да пилотира малки самолети, който му позволява да превозва семейството си, а подобен лиценз се придобива след курс от няколко месеца, който включва 140 часа теория и 40 часа практика.

Марин Петров беше категоричен, че в авиацията отговорността е на командира или в случая на пилота, от РВД само могат да дават информация или да съветват.

Журналистът Димитър Ставрев пък каза, че докато трае разследването, всичко е спекулация и то при положение, че инцидентът е станал доста високо и екипи все още се опитват да стигнат до мястото на катастрофата. Според него обаче малкият едномоторен самолет е бил в изправност, въпреки възрастта си.

"Част от пилотите на този тип самолети смятат, че това е като джип, тоест можеш да го караш във всяко време и пренебрегват очевидните препятствия при един такъв полет", добави Ставрев пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК