България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма да има гласуване по пакета "Мобилност”

Това е станало след намесата на председателя на ЕП Антонио Таяни

27.03.2019 | 08:11 Редактор: Ралица Братанова
Няма да има гласуване по пакета

Няма да има гласуване по пакета "Мобилност” в Европейския парламент. Това съобщи Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи за Bulgaria ON AIR.

По думите му досието се връща в транспортна комисия, което означава, че няма и физическа възможност това досие да се приключи до края на мандата на този Европейски парламент. 

Това е станало след намесата на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

В понеделник, в отсъствието на трима български евродепутати, 2 гласа не достигнаха пакет "Мобилност“ да отпадне от дневния ред на сесията на ЕП. Това доведе до недоволството на превозвачите.

Защитници и противници на текста мобилизират силите си в Европейския парламент. В Страсбург пристигат и стотици превозвачи.

От България се очакват над 100 превозвачи, от Румъния – над 300. Те ще пристигнат с чартърни полети. Очаква се към тях да се присъединят и шофьори от Полша и Естония. Блокиране на улици с тирове няма да има, обясниха организаторите.

"Ние отиваме в Страсбург да подкрепим нашите евродепутати, на които искам да благодаря, защото свършиха огромна работа. Ще се порадваме там и ще развеем българските знамена", коментира Йордан Арабаджиев в "България сутрин".

Според превозвачите това е победа на фронтовата линия, но не е краят на войната. Те смятат, че все още ще се настоява да бъдат въведени правилата от пакета "Макрон".

Протестът в София ще бъде организиран пред сградата на Европейската комисия на ул. "Раковски“. Очаква се в столицата да изразят недоволството си и представители на 12 000 български транспортни фирми с международен лиценз. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.