България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кошмарът, наречен пакет "Мобилност", отново стряска превозвачите

Коментар на Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи и евродепутата Андрей Новаков

26.03.2019 | 08:30 Редактор: Зорница Костадинова
Кошмарът, наречен пакет

Европейският парламент реши, че пакетът "Мобилност" ще се гласува в сряда. Последната надежда на България беше точката за гласуване на пакета "Мобилност" да отпадне от дневния ред на парламентарната сесия.

За това призоваха редица евродепутати, сред които дори председателят на Транспортната комисия в Европарламента – французойката Карима Дели. Както и представителят на Европейската народна партия Андрей Новаков.

Два гласа обаче не са достигнали за промяната в дневния ред. Стана ясно, че трима от българските евродепутати не са били в пленарната зала. 

Николай Рашков от Съюза на международните  превозвачи заяви в студиото на "България сутрин", че е бил изненадан от резултат 156 на 154, при липсата на тримата евродепутати - Неджми Али, Светослав Малинов и Николай Бареков.

"Смятам, че те тримата дължат обяснение както на мен, така и на всички мои колеги и на българския народ", категоричен беше той.

"И тримата господа са били канени неведнъж от транспортната индустрия. Единственият, който се отзова, беше Светослав Малинов", допълни Рашков. 

Той заяви пред Bulgaria ON AIR, че Бареков директно е отказвал поканите, защото е имал по-важни задължения. 

Протестите в Страсбург ще се проведат утре. Има потвърдени около 200 човека. Николай Рашков допълни, че протести ще има и в София и призова всички желаещи български граждани да се присъединят.

Темата коментира и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков, който не скри разочарованието си от тримата неявили се депутати, тъй като е на мнение, че е можело да се блокира тази поправка.

"Кой е дошъл на работа и кой не, трябва сам да отговаря. Мен ме подразни това, че имаше колега, който е казал, че и да е бил там, е щял да гласува "за" този пакет", заяви той.

Той допълни, че са внесени много предложения, с които да можем да защитим правата на българските превозвачи.

"Каквото и да стане, това е гласуване на първо четене, едва след второ четене може да влезе в сила гласуването. Всички колеги ще направят всичко възможно", успокои превозвачите Новаков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК