България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Родните превозвачи готвят нови протести в Европа заради пакета "Мобилност"

Срещу България се води икономическа война с политически средства, настоя Николай Рашков

25.03.2019 | 09:02 Редактор: Бойко Димитров
Родните превозвачи готвят нови протести в Европа заради пакета

Българските превозвачи отново тръгват на протест в сърцето на Европа. Днес трябва да се реши окончателно дали пакетът "Мобилност" ще бъде гласуван тази седмица. В средата на януари Комисията по транспорт към европарламента не одобри предложенията, които усложняват работата на шофьорите от периферията на Европа, защото ги принуждават да се прибират по домовете си през определен период от време, а това се отразява на на техните възнаграждения

В "България сутрин" Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи сподели, че родни тираджии, както и техни колеги от Румъния, Литва, Латвия, Полша и други държави, които ще бъдат ощетени от приемането на пакета, подготвят сериозни протести в Страсбург. Той също така разкри, че подобни действия може да има и в други градове, сред които и София.

"В крайна сметка Комисията по транспорт в европарламента блокира този пакет. Сега обаче сме свидетели на прецедент - той отново бе вкаран за гласуване без никакво законово основание. Днес ще бъде потвърдено дали ще бъде оставен в дневния ред за сряда. Нашите депутати са вкарали искане предложението да бъде отхвърлено. Вече за всички е ясно, че срещу България се води икономическа война с политически средства. След януари има внесени над 1200 промени за този пакет", каза Рашков. 

Той е категоричен, че е немислимо въпросният пакет "Мобилност" да бъде гласуван на предпоследната сесия на Европейския парламент. Причината е, че сегашните депутати, чиито мандати изтичат, ще решават съдбите на близо 11 милиона превозвачи от цяла Европа.

"Налага се изкуствена сегментация на пазара. Тя ще остави бинеса достъпен само за централноевропейците. В събота се проведе среща на Съюза на международните превозвачи. На нея бе взето решение в сряда да има протест в Страсбург, ако се стигне до гласуване на пакета. Ние сме 110 човека, Румъния пък ще изпрати още 250. Там ще пристигнат и от Полша, Латвия, Литва. Камионите също са в готовност. Готови сме за ясни действия", заяви Рашков пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК