България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Столичани блокират центъра в неделя заради нов тролей

Ще сезираме съда за правата на тези граждани, закани се юристът Ивайло Юруков

22.03.2019 | 08:43 Редактор: Бойко Димитров
Столичани блокират центъра в неделя заради нов тролей

Столичани, които живеят в района на ул. "Фритьоф Нансен", готвят голям протест в неделя. Недоволството им е срещу решението на общината по улицата да минава тролей. Според тях това ще доведе до сериозни задръствания.

Идеята на общината е новият тролей да извършва курсовете на спрения преди години трамвай №6. Поради тази причина на "Патриарх Евтимий" вече са направени два леви завоя. Спирката на тролея на "Фритьоф Нансен" пък ще бъде на новоизграден остров, който е заел почти половината улица. 

"Преди 2 месеца започнаха протестите на гражданите, след като един ден се събудихме опасани от тролейбусни жици. На "Патриарх Евтимий" вече има изградени два леви завоя. Те са за тролей, който ще замести трамвай №6 от "Лозенец" до Петте кьошета. Проблемът не е във факта, че ще ни се наруши качеството на живот, а в това, че решенията, които взима общинският съвет са нито целенасочени, нито законосъобразни. Никой не се е допитвал до гражданите дали искат подобно нещо. Ние никога не сме били канени на обществено обсъждане. Преди месеци сме внесли записки в общината с въпроси какво се случва, но все още не ни е отговорено", заяви един от организаторите на протеста в "България сутрин".

Живеещите на улицата вече са се консултирали с адвокат, който бе категоричен, че покрай пускането на тролея може да се стигне до съд. Юристът Ивайло Юруков каза, че пускането на новата линия на тролея ще струва между 7 и 22 милиона лева.

"Миналата неделя около 100 човека се събраха на мирен протест. Проблемът идва от това, че по някаква причина Общинският съвет е взел решение да спре трамвай №6 и не желае да го възстанови. Сега ще трябва да платят още 7 или 22 милиона, колкото струват разглежданите проекти за този тролей. Стига се до ситуацията, че хората от "Фритьоф Нансен" ще решават проблемите на жителите на "Лозенец". Ще сезираме съда за правата на тези граждани. Общината настройва едни граждани срещу други със своите безумни управленски решения", допълни Юруков пред "Bulgaria ON AIR".

От Общината пък успокоиха- движението на тролея няма да преминава по улица "Фритьоф Нансен" и новото трасе ще свързва жителите на южните квартали със спирки и на трите линии на метрото.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК