България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Аз съм Българка!" - как носията прекрасно допълва чертите на нашенката

Фотографът Радослав Първанов с изложба в Националната библиотека

20.03.2019 | 09:40 Редактор: Ивайло Николов

До 29 март в Централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" може да бъде разгледана авторската изложба на фотографа Радослав Първанов "Аз съм Българка!" – Продължението. Колекцията от около 30 цветни фотоса е втора част от едноименния проект на Първанов, в който той представя красивите лица на български момичета, облечени в народни носии от различни фолклорни региони на страната.

Кастинг е имало за лицата, но местата, на които са правени снимките, също са подбирани специално. Авторът на изложбата разказа в студиото на "България сутрин", че тя минава под знака на Благовещение.

"Допълвам картата на България - желая да съставя една карта изцяло от красиви момински образи, облечени в народни носии. Тук обогатяваме образа с нови 22 модела и още повече места. Във втората част съм заложил малко повече на природните забележителности", подчерта фотографът пред Bulgaria ON AIR.

Радослав Първанов каза още, че работа му е продължила повече от година, защото първите снимки са били през януари миналата година. Той сподели също, че сред момичетата е открил разтърсващо уважение към фолклора ни.

"Всички елементи от носията, целият код вътре, всяко нещо, което е вплетено при зашиването на шевицата и съставянето ѝ, се допълва прекрасно с очите, с усмивката, с изражението, с чертите на жената", каза още Първанов.

Фотографът обяви, че иска да направи продължение на продължението, защото има още места и фолклорни области, които желае да запечата.

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК