България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Жители на "Факултета" се вдигат на протест заради заселването на роми

Не искат да приемат настаняването на хората от Виетнамските общежития

19.03.2019 | 08:35 Редактор: Бойко Димитров
Жители на

Жителите на квартал "Факултета" подготвят протест в София заради местенето на роми от Виетнамските общежития в тяхната махала. Недоволството расте заради плановете ромите да бъдат настанени в контейнери, превърнати в домове, до поликлиниката във "Факултета". 

Част от Виетнамските общежития бяха съборени след протести на жителите на другия съседен квартал "Красна поляна". 2,4 млн. лв. са предвидени за преобразуването на транспортни контейнери в общежития, които ще бъдат построени на мястото на зелено игрище, където играят децата от "Факултета". Именно там трябва да бъдат настанени ромите, които в момента обитават Виетнамските общежития.

Хората от "Факултета" бяха категорични в "България сутрин", че ако ромите бъдат преместени, след няколко дни от 60 семейства ще станат стотици. Те също така се притесняват, че престъпността в квартала ще нарасне.

"Не искаме да се настанят тук, защото между тях има редовни хора, но те са малко. Другите са събрани от всички краища на България.  Тук не е място, на което могат да бъдат настанени 50-60 семейства. След дни ще станат стотици. Това е игрище. Това го направиха от общината. Навсякъде говорят за интеграция, а ние местим хората с 200 метра. Самите роми не искат тези роми да идват. 90% от жителите имаме нотариални актове на къщите си от 70-80 години. Ще има протести докато това нещо не бъде премахнато от тук. При нас няма проблеми, те започват именно при Виетнамските общежития. Това нещо трябва да се спре. Ще затваряме булеварди ако трябва. Консултирали сме се с адвокати", споделиха жители на "Факултета" пред "Bulgaria ON AIR".

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК