България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Провал на летния сезон? Чуждестранни работници ще спасяват българския туризъм

Анелия Крушкова и Теодор Дечев коментираха темата, която е актуална за поредна година

19.03.2019 | 08:55 Редактор: Ивайло Николов
Провал на летния сезон? Чуждестранни работници ще спасяват българския туризъм

Пред прага на летния сезон бизнесът отново се изправя пред стар проблем - липсата на кадри. Хотелиерите са пуснали още през януари обяви за набиране на персонал за морето. Притиснати от дефицита на готвачи, бармани, сервитьори и камериерки, те обещават и по-високи заплати.

Анелия Крушкова, която е бивш председател на Агенцията по туризъм, каза в ефира на Bulgaria ON AIR, че за поредна година се говори за липса на кадри в българския туризъм.

По думите ѝ няма как сезонът да мине без чужди работници по черноморските ни курорти. С това се съгласи и Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той даде пример с Полша, която по думите му е абсорбирала 2 милиона украинци и там вече не се говори за проблем на пазара на труда.

"Голямата драма на нашите хотелиери и всички, които участват в туристическата атракция, е обучението, образование, квалификацията, всичко това, което би следвало да бъде направено преди, който и да било да заеме своя пост", каза Анелия Крушкова в студиото на "България сутрин".

Според нея бизнесът не търси кадри на правилните места и няма воля да ги обучава, защото след това подготвените кадри си намират работа в чужбина. 

Теодор Дечев се съгласи и каза, че една препоръка от 5-звезден хотел върши за работника много повече от диплома. Той допълни още, че навсякъде по света в туристическия бранш има проблеми с намирането на кадри и винаги това се решава с внасянето на хора. 

"Всеки трябва да си прави сметката и когато може да си позволи по-голямо възнаграждение, добре е да го дава, защото както се казва - най-добрата мотивационна книга се печата в печатницата на БНБ. Човек трябва да си дава сметка, че възнаграждението е най-проверената мотивация за работа", посъветва още Дечев.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК