България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Акциите срещу общински кметове били положителен знак

Антоанета Христова и Кольо Колев коментират дали разследванията имат връзка с предстоящите избори

13.03.2019 | 09:41 Редактор: Ралица Братанова
Акциите срещу общински кметове били положителен знак

Трети кмет се превърна в мишена за правораздавателните органи. В понеделник на прицел се оказаха кметовете на Созопол и Златица, а във вторник колегата им от Стрелча. И тримата са разследвани за злоупотреби с общински пари по проекти.

"30 години българското общество очаква справедливост по отношение на милионерите и милиардерите, които произведохме в резултат на този преход и властта, която демонстрира възможности, които преди това не е имала. Всяко събитие, всеки случай, в който се вижда, че държавата се опитва да прави нещо, е добре дошло в съзнанието на широката общественост", обясни политическият психолог проф. Антоанета Христова в "България сутрин".

По думите ѝ влиянието върху хората е положително. Според нея вероятно то има връзка с интересите на политическите партии, както и с това, че тази година ще се избира и нов главен прокурор.

Според социолога Кольо Колев това, че акция "кмет" се провежда точно сега, има пряка връзка с предстоящите избори и това е съвсем нормално.

"Когато става въпрос за местни избори, където се сблъскват политически интересни и местни лобита, се пускат къде доноси, къде реални факти, които до момента са потулвани под чергата на общите интереси и тези конфликти избиват", коментира Колев пред Bulgaria ON AIR.

Според Христова властта винаги е имала информация и възможност да осъществява контрол, но правителствата досега са се страхували от публични скандали.

По думите на Кольо Колев, когато има процес на проследяване, винаги има движение към по-добро, защото утрешният властник в същата позиция много ще внимава какво ще прави. Според него по този начин се възпитават управляващите.

"Тази система, която ни създава усещането, че има справедливост в обществото, е в ръцете на нормативната уредба. Това е нещото, което трябва да следим и контролираме. В момента се случва за първи път положителен знак, който демонстрира действие", обясни за финал Христова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК