България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Морбили крие голям риск за децата, отговорността е на родителите

Трудно е да спреш толкова заразна болест, посочи епидемиологът проф. Мира Кожухарова

07.03.2019 | 08:05 Редактор: Тодор Петров
Морбили крие голям риск за децата, отговорността е на родителите

В 5 области у нас има открити огнища на морбили. Най-малко 66 души са заболели от морбили засега, като най-много са болните в Благоевград.

"При морбили ходът на епидемията се регулира в много голяма степен от нивото на ваксинираните. Преобладаващата част от децата и младите хора са ваксинирани, но действително е трудно да спреш толкова заразна болест", коментира епидемиологът проф. Мира Кожухарова в "България сутрин".

Експертът отбеляза, че две дози ваксина срещу морбили гарантират защита до 99%. Проф. Кожухарова се позова на данни на Министерството на здравеопазването, според които 80% от болните от морбили у нас не са имунизирани. 

"Мен ме безпокои, че процентът на малките деца, под една година, става доста по-голям. Няма как да ги предпазим, ваксината се препоръчва след 13-ия месец. За малките деца рискът е много по-голям. Отговорността е на родителите. Трябва да мислят за своите деца и по този начин да предпазват и другите деца. Има санкции към такива родители, но те са незначителни", каза още епидемиологът.

Проф. Кожухарова подчерта пред Bulgaria ON AIR, че заболяването от морбили може да завърши много зле. Най-опасно е за бебетата, защото се наблюдават много усложнения. При тях дори може да се стигне до енцефалит.

"Грипната епидемия на практика си е отишла, което не означава, че няма заболели от грип. Епидемията оставя сериозни следи във вид на усложнения, съставени предимно от пневмонии. През следващия сезон грипът готви нещо ново, нов щам", каза още проф. Кожухарова.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК