България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българите сме сред най-нетолерантните в Европа, сочи проучване

Все повече се увеличава социалната дистанция между различните етноси в страната ни

05.03.2019 | 09:33 Редактор: Василена Василева
Българите сме сред най-нетолерантните в Европа, сочи проучване

България е сред най-нетолерантните страни в ЕС. Колкото по-бедна е една държава, толкова повече гражданите ѝ не търпят близо до себе си хора, различни по етнос или религия. Това показва ново проучване на Университета в Невада, събрало данни от допитвания, обхванали общо 450 хил. души в 100 страни.

По-надолу в класацията на европейските държави са само Литва, Естония, Румъния и Чехия. Най-толерантни сред държавите от ЕС са Швеция, Испания, Франция и Дания, а на първо място от стоте страни, за които има данни, е Аржентина – главно заради голямата търпимост към различните раси и религии.

"Това не е изненада за никого. Отдавна е ясно, че толерантността на българина е мит. Социалната дистанция между различните етноси в страната ни се увеличава все повече", коментира в студиото на "България сутрин" политологът Петър Чолаков.

Изследването сочи още, че България се намира горе-долу на същото място в подредбата и когато се уточни от каква религия би бил потенциалният съсед. Негативното отношение се увеличава, ако той е мюсюлманин (надминавайки 25%) и остава на близко до средното ниво за съседи хиндуисти.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Юлиана Методиева обаче изрази мнение, че това е "един несръчен PR" на демократичните правителства. 

"Освен бедността, това, което увеличава дистанцията в обществото ни, е отношението към различните. Непрестанно се наблюдава влошаване на отношението към хората с друга сексуална ориентация, към ромите, мюсюлманите, бежанците", отбеляза Методиева.

Харесайте ни във Facebook ТУК.