България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

АЕЦ "Белене" и "Турски поток" през България - ще се реализират, но кога

Коментар по темата от енергийните експерти Трайчо Трайков и проф. Атанас Тасев

05.03.2019 | 09:12 Редактор: Ралица Братанова
АЕЦ

Продължава посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в България.  Енергийните проекти бяха основна тема на разговорите между българския премиер и руския му колега.

След срещата Бойко Борисов заяви, че на България ѝ се полага да участва в преноса на газ.

От своя страна руският премиер поиска гаранции от Европейската комисия за реализирането на проекта "Турски поток” през България. И двамата премиери бяха категорични, че проектът "Белене” има бъдеще и е възможно да се реализира с руска помощ.

Борисов обясни, че в момента, в който бъде построен "Турски поток" газът от Русия до България през Украйна ще спре. Ако пък не бъде построена АЕЦ "Белене", след 10-12 години страната ни ще трябва да купува ток.

"Бяха преповторени неща, които са публични. Тези два проекта ще се случат, въпросът е кога. Най-важното е, че втората тръба на "Турски поток" по всяка вероятност ще мине през нас", коментира в "България сутрин" енергийният експерт проф. Атанас Ташев.

По думите му трябва да забравим понятията "Южен поток" и "Турски поток" и да говорим за газов хъб "Балкан".

Медведев посочи, че за изграждането на "Турски поток" Европейският съюз трябва да даде гаранция, че няма да се случи това, което се случи с "Южен поток".

Според бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков от страна на Европейската комисия виждаме предпазливост, която е обяснима, тъй като винаги има принципна подкрепа за пазарни инструменти. По думите му това обаче не включва транзита на газ. 

"Гаранциите на Европейската комисия ни интересуват до толкова, доколкото защитаваме нашите интереси. Тези неща не трябва да се абсолютизират" обясни Трайков пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте видеото с цялата дискусия!

Харесайте ни във Facebook ТУК.