България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Какви са усложненията за сърцето след грипната епидемия?

В "България сутрин" темата коментира кардиологът Кирил Карамфилов
Публикувана: От:

Още по темата

 

Сърцето ни е подложено на редица атаки, които създават рискове за нормалното му функциониране. В края на грипната епидемия през тази година се оказа, че вирусът е  засегнал именно този орган при немалък брой пациенти. Симптомите могат да са от съвсем слаби и незабележими - до сърдечна недостатъчност.

Кардиологът доц. Кирил Карамфилов поясни пред Bulgaria ON AIR, че най-застрашени са хората с хронични сърдечно-съдови заболявания, тъй като при тях дори и малки вариации в клиничнотото състояние водят до големи отклонения и сърцето се натоварва значително. По думите му в рисковия контингет влизат и по-младите хора, които често подценяват симптомите.

Кардиологът допълни, че около от седем до десет дни след боледуването от грип започват да се проявяват симптомите. 

"Случва се нещо необичайно. Не е просто мускулна болка, кашлица и висока температура. Пациентът не се чувства добре, има общо изразено нераположение и намален функционален капацитет", обясни доц. Кирил Карамфилов в "България сутрин".

Тази година от грип са били повалени между 800 хиляди и 1 милион българи. По думите на Карамфилов между два и три процента са били засегнати от проблеми със сърцето.

Той препоръча след боледуване първо да засилим имунната си система и едва тогава да се връщаме обратно към по-интензивния си начин на живот.

Гледайте видеото с целия разговор.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Коментари ( 0 )