България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дежавю в "Орландовци": Общината събаря къщи, ромите пак строят

Според техен адвокат те вече са законни собственици на имотите си

21.02.2019 | 08:25 Редактор: Ралица Братанова
Дежавю в

Ромите от "Орландовци" са в протестна готовност, след като Столичната община събори част от къщите им с мотива, че са построени върху частен имот. 

Пред Bulgaria ON AIR жителите на "Орландовци" бяха категорични, че не са били предупредени, че домовете им ще бъдат съборени, а някои от тях се оплакаха, че дори не могли да изнесат изцяло багажа си.

Година по-късно ромите са издигнали нови постройки и живеят на същото място. Те обаче отново са застрашени от събаряне.

През 1985 година държавното предприятие "Чистота" построява три масивни сгради, в които живеят ромските фамилии. След приватизацията имотите са върнати на частен собственик, но ромите не знаят кой е той и продължават да живеят там.

"Към настоящия момент собственик е физическо лице. Хората живеят трайно и необезпокоявано повече от 25 години. Съгласно българското законодателство, когато някой живее повече от 25 години в имот, той става негов собственик на основание придобивна давност", коментира адвокатът Елена Иванова в "България сутрин".

За да могат ромите да станат законни собственици, е подаден иск към Софийския районен съд и той трябва на базата на представени доказателства и свидетелски показания да се произнесе с мотивирано решение.

От Общината обаче твърдят, че няма как ромите да придобият собственост по давност, тъй като земята е собственост на частно лице.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК