България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Службите скрили информацията по случая "Гебрев", твърди Николай Ненчев

Всичко ще се разплете, категоричен е бившият министър на отбраната

20.02.2019 | 09:27 Редактор: Иван Берберов
Службите скрили информацията по случая

Отровен ли е бил оръжейният бос Емилиан Гебрев с химическото бойно вещество новичок? Възможно ли е българските служби да не са знаели за случилото се или пък някой да е скрил информацията? 

"Научих за отравянето от други източници. Нито една служба не ме информира. Коментираме опит за убийство на български гражданин. Очевидно службите са имали инструкции да скрият тази информация. Какво означава, че сега ще разберем, след като службите още тогава имаха цялата информация. Тревожи ме друго – президентът Плевнелиев също не беше информиран. Гражданското общество трябва да реагира на този етап. Информацията е била твърде чувствителна, нашите служби не са искали да засегнат чужди служби и чужда интервенция", отбеляза бившият министър на отбраната в периода 2014-2017 г. Николай Ненчев. 

"Заподозреният за случая "Скрипал" руски агент с псевдонима "Федотов" е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев", потвърди главният прокурор Сотир Цацаров преди дни. 

Той бе категоричен, че внушенията за бездействие по разследването и за това, че случаят едва ли не е оставен настрани от Прокуратурата, не отговарят на истината.

В студиото на "България сутрин"  Ненчев посочи, че няма как главният прокурор да не е разполагал с цялата информация. 

"Искам оставки, а се оказва, че няма виновни. Прекалено много хора са обвързани, подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR. 

"Интервенцията с Гебрев е извършена отвън. Обезпокоен съм от всичко, което се случва в държавата. Бе ми казано: Видя ли какво се случи с Гебрев? Внимавай! Това ми бе казано от висшите рангове на политиката. Има едни хора, които воюват за своя бизнес, за по-голяма политическа и икономическа интервенция над страната. Предстои ни тежка политическа криза с трайни ефекти за страната. Предстои да видим каква ще бъде цената ДПС да останат в парламента. Борисов има само един успешен ход – да предизвика много спешни предсрочни избори. Без ДПС в парламента нито един евроатлантически въпрос не може да бъде решен", коментира Ненчев. 

Харесайте ни във Facebook ТУК