България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Приложението iHelp изгражда мрежа за оказване на първа помощ

Обучаваме всеки пожелал – можем да изградим култура на взаимопомощ в обществото ни, подчерта Христо Христов
Публикувана: От:

Още по темата

 

Как чрез новите технологии и взаимната помощ можем да спасим човешки животи? iHelp е приложение, което улеснява оказването на първа помощ при пострадали. Тази година екипът на приложението поема инициативата "Пазители на сърца: Мисия училища". 

"Посредством това мобилно приложение се стремим да създадем национална мрежа за взаимопомощ. Можем да локализираме нуждаещия се от помощ, ако използва приложението. Изпращаме сигнала му в радиус от 500 метра. Обучаваме хората как да оказват първа помощ. Този курс отнема около час и половина, но може да спаси животи. Вече имаме 4000 потребители. Нашият фокус са първите минути от инцидента – често човек има много малко време, за да бъде спасен", обясни директорът на iHelp Христо Христов. 

В студиото на "България сутрин" той посочи, че половината им инструктори са действащи лекари в Спешна помощ, а другата половина са дългогодишни инструктори по оказване на първа помощ. 

"Тази година влизаме в училищата. Ще обучаваме между 14 и 19-годишни. Колкото по-рано повлияеш на един млад човек, толкова по-лесно той може да тръгне по правилния път. Целта ни е да обучим 5 000 деца. Поли Генова поема инициативата да популяризира кампанията. Министерството на образованието ни помогна да достигнем до училищата. Във всяко училище ще влезем в два часа на класа. В първия час ще обясним какво е iHelp. Във втория час на класа ще влязат медиците, които да обучават. Обучението е изцяло практика. Искрено вярвам, че можем да изградим култура за взаимопомощ в нашето общество", отбеляза гостът на Bulgaria ON AIR. 

Харесайте ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )