България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Семейни трудности и криенето на психичните проблеми довели до клането в Нови Искър

Причините за касапницата коментират ген. Димитър Шивиков и психиатърът Веселин Герев

19.02.2019 | 08:50 Редактор: Ивайло Николов
Семейни трудности и криенето на психичните проблеми довели до клането в Нови Искър

Предстои експертизи да изяснят клиничното състояние на 25-годишният мъж, задържан за четворното убийство на семейството си в Нови Искър. Той е нанесъл смъртоносни наранявания с брадва на родителите си, брат си и баба си. Според разследващите заподозряният Георги е в тежко психическо състояние. Разследващите твърдят, че Георги е направил опит да прикрие следите от стореното, като е измил помещенията в къщата.

От прокуратурата съобщиха, че няма данни арестуваният да е имал психично заболяване, въпреки че е бил на преглед при психиатър няколко пъти. Очаква се аутопсията на телата, за да стане ясно кога е настъпила смъртта.

Психиатърът Веселин Герев коментира в студиото на "България сутрин", че семейството на 25-годишния Георги е трябвало да инициира настаняването му в заведение, където специалисти да се грижат за него.

По думите му туберкулозата и епилепсията, от които страда момчето, могат да доведат до много бързо развитие на психоза, до импулсивност, крайна агресия и нереални възприятия. Герев обаче е категоричен, че тези състояния се лекуват безплатно. 

"Големият проблем е, че психологическата стигма, която надвисва над хората, които имат близки и роднини или самите те страдат от психични заболявания, е самото състояние да бъде дълго време крито. Имал съм клиенти, които очакват от сам осебе си нещата да се разминат", посочи психиатърът.

По думите му такива проблеми се получават с наслагване с години, но семейството е това, което трябва да потърси помощ.

Ген. Димитър Шивиков, бивш командир на 61-ва Стрямска бригада, пък коментира пред Bulgaria ON AIR, че се съгласява до определена степен, че проблемите са от семейството, но каза също, че ключът към подобна агресия е в липсата на финансови средства у семейството.

"Той е бил старшина. Обикновено те имат доста умения в различни области на живота. За съжаление, системата е такава, че военнослужещите, когато напускат редовете на въоръжените сили, той бива забравен", категоричен беше ген. Шивиков.

Двамата коментираха, че в днешно време семействата живеят все по-затворено и дори съседи въобще не се познават.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК