България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Какво се случва с Венецуелската афера? Всички погледи са насочени към ДАНС

Темата коментират в "България сутрин" Преслав Райков и Николай Христов
Публикувана: От:

В позиция "Инвестбанк", чието име се появи в медийни публикации във връзка с Венецуелската афера, отричат да са имали директни отношения с трезори във Венецуела.

Финансовата институция няма и не е имала кореспондентски отношения с венецуелски банки, се посочва в позицията. Оттам отричат и наличието на транзакции, свързани с Държавната петролна компания на Венецуела.

Още по темата

 

И уточняват: Извършените входящи и изходящи трансфери са свързани основно с доставка на хранителни стоки за Венецуела, за които включително имаме представени товарителници.

Според финансиста Преслав Райков самите схеми се правят така, че да са трудно проследяеми транзакциите.

"Точно тези схеми се правят по такъв начин, че винаги да има повече страни, повече банки, парите минават през по-голям кръг от хора, за да се докажат по-трудно, че са от т.нар. "черни пари". Напълно е възможно "Инвестбанк" да не е замесена в аферата", обясни Райков в "България сутрин".

Той е категоричен - в целия свят при подобни схеми се перат около 15 млрд. долара.

Разследващият журналист Николай Христов смята, че не е сериозно американските служби да алармират българските, че се извършват нередни практики на наша територия.

"Защо българските служби не знаят за какво става дума. Всички въпроси в момента са отправени към ДАНС. Апелирам службата да "открехне" вратата към случая", категоричен е журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )