България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Пет случая на морбили в страната. Готвим се за епидемия!

Ако всички имунизации са направени, няма опасност от разболяване, увери директорът на Инфекциозна болница в София
Публикувана: От:

Заобикалянето на задълженията по-често вкарва хората в риск, отколкото да им спестява усилия. След като редица европейски страни изпитаха бум на морбили заради липсата на имунизация, болестта беше установена и у нас. Дете на 3 години и 37-годишна жена са настанени в Инфекциозна болница. Установени са общо 5 случая на болестта в България.

Още по темата

 

"И двамата пациенти са в добро здравословно състояние. Скоро ще бъдат изписани. Има опасност от епидемия от морбили в страната. Двамата пациенти нямат имунизации, което е много тревожно. Първата такава имунизация се прави, когато човек е на 13 месеца. След това на 12 години. Риск от епидемия има, но институциите ще успеят да ограничат случаите", коментира директорът на Инфекциозна болница в София проф. Татяна Червенякова.  

Пред репортер на Bulgaria ON AIR проф. Червенякова подчерта, че няма опасност от разболяване от морбили, ако са направени всички имунизации. 

"Неслучайно има превенция и профилактика на това заболяване. Има звена, които работят срещу ваксините – това е групата на свръхинформираните родители, които настояват детето да преболедува, за да изгради имунитет. Но това невинаги е адекватно, тъй като има увеличена смъртност тогава. Обществото е минало през изграждането на имунитет с преболедуване – ваксините са огромна стъпка напред", категорична бе тя.

"Усложненията са в белия дроб. Този вирус смачква имунитета и позволява допълнителни агенти да са отговорни за тези усложнения. Едно заболяване е много по-тежко от една ваксина", заключи медикът в ефира на "България сутрин". 

Гледайте видеото!

Харесайте ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )