България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Преназначаването на посланиците ни - прозрачност или безпринципност?

Коментар на журналистите Валерия Велева и Велизар Енчев пред Bulgaria ON AIR
Публикувана: От:

Дипломатическата въртележка е в ход, но оборотите ѝ създават напрежение. Бившият служебен премиер Марин Райков сменя посолството в Рим с това в Лондон, бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова пък отива в мисията ни в Тел Авив. Президент и правителство все още спорят за представителя ни в Париж.

Още по темата

 

Миналата година от Българското дипломатическо дружество предупредиха, че преназначаването на посланици противоречи на закона и че политическата квота се превишава.

"Вече са постигнати договорките, в момента тече съгласувателна процедура между Президентството и Външното министерство. За Райков и Бъчварова е постигнато съгласие", обяви журналистът Валерия Велева в "България сутрин".

Според нея законът между два мандата да има две години престой в България не се спазва за около десетима посланици. Проблемът е защо президентът се е съгласи да издава укази в нарушение на закона, смята Велева.

Тя уточни, че Марин Райков е кандидатура на Президентството, а Румяна Бъчварова - на премиера. Велева е на мнение, че при президента Радев има разминаване между думи и дела. 

"Единствената думичка е "безпринципност", подчерта Валерия Велева.

"Ако се потвърди информация на г-жа Велева, ще мога да говоря за договорка, която е доста безпринципна. Щом не им харесва законът, нека го променят", коментира журналистът Велизар Енчев пред Bulgaria ON AIR. 

Той окачестви като високи професионалните умения на посланиците ни Марин Райков и Ради Найденов.

"Но ние говорим за законност и морал. Тук има жестока колизия между професионализма и законността. Като служебен премиер Райков бе доста активен по спиране на проектите "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Не е работа на служебното правителство да се занимава с такива стратегически проекти", каза още Енчев.

"Още едно назначение, което е скандално, е на Димитър Абаджиев в Саудитска Арабия. Къде е Словения, къде е Саудитска Арабия", настоя журналистът.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 1 )
  • 1

    classconscious

    16 фев 2019 | 19:52

    Интересното е, че предишният ден в новинарската емисия, Марин Райков беше представен в позитивна светлина. Изглежда обаче силен шиши-натиск е бил оказан върху ръководството на телевизията, за да може сега да поканите този извисен рубладжия-демагог Велизар Енчев да бълва фекална маса по адрес на посланика. Неслучайно г-н Райков е натрупал доста омраза у българската олигархия, която управлява българското крепостно селячество и чрез четирите власти. Все пак именно служебният кабинет през 2013 г. извади всички вложения на България в КТБ, които представляваха 50% от фискалния резерв на държавата. Именно Марин Райков неколкократно е казвал "не" на Кремълските интереси към България. Този поврат в отразяването на новината (особено от "официалните" медии) говори много за медийната зависимост в България.