България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Канонизация на Васил Левски: За българите е светец, за Църквата - още не

Коментар на Борис Ячев от НФСБ и богослова Константин Нушев

13.02.2019 | 10:04 Редактор: Ивайло Николов
Канонизация на Васил Левски: За българите е светец, за Църквата - още не

В съзнанието на българите Васил Иванов Кунчев е светец. Той е признат за това от народа, но официалното му канонизиране от Българската православна църква не се случва. Преди година от НФСБ изпратиха писмо с молба да бъде разгледан въпросът с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат като Васил Левски. В него са били изложени и мотиви, свързани с живота и дейността му в защита на православните християни и мъченическата му смърт. Въпросът обаче все още не е разгледан, затова от НФСБ отново повдигат темата и отново пратиха писмо до БПЦ с напомняне за този случай.

Заместник-председателят на НФСБ Борис Ячев коментира в "България сутрин", че липсва диалог между Църквата и тях, а на призива им за канонизация на Левски, няма отговор.

"Контактите ни със Светия синод бих нарекъл като добри. Ние сме имали много интензивни връзки с представители на Светия синод тогава, когато трябва да бъдат обсъждани редица законопроекти, които са в полза на българското православие и така бяхме изненадани от тази липса на реакция", обясни Ячев.

Той допълни, че сложната процедура по канонизация вече е била извървяна веднъж, но така и не се е стигнало до нейния край, а опитите за официалното обявяване на Васил Иванов Кунчев за светец са от много време.

Богословът Константин Нушев пък коментира пред Bulgaria ON AIR, че в църквата само завършва процедурата по канонизацията, защото тя започва от спонтанна такава, от почитта на народа.

"Много важно е към личността на Апостола да се подходи много внимателно, с една трезвост, с безпристрастност, без митологизиране. Той е един герой, той е личност, която винаги е във висотата на нашето битие", каза Нушев. 

Богословът допълни, че въпросът е дали нацията ни може да възприеме Васил Левски освен като борец за национално освобождение и национален герой, но и да видим в неговото поведение корените на християнското служение.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК