България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Легендата на алпинизма Райнхолд Меснер посвети книга на Боян Петров

"Убийството на невъзможното" събира над 30 публикации

07.02.2019 | 09:45 Редактор: Василена Василева
Легендата на алпинизма Райнхолд Меснер посвети книга на Боян Петров

Казват, че ставаме зрели, когато осъзнаем предела на възможностите си. По този показател зрели хора има предостатъчно. Малко са обаче онези, които прекрачват границата на заложеното в нас. Боян Петров беше именно един от тях. Ярък пример за смел мъж, достоен учен и алпинист. Човек, чиято религия беше планината, а основен принцип, че си жив, когато не се отказваш.

Той не се отказа до последно и остана под снежните склонове на връх Шиша Пангма. Успя обаче и да си резервира място в сърцата на милиони хора като личност, за която ни е трудно да говорим в минало време.

На рождения ден на Боян Петров (7 февруари), в негова чест ще бъде представена книга на легендата в алпинизма Райнхолд Меснер. Сборникът със статии "Убийството на невъзможното" събира над 30 публикации, в които известни катерачи от цял свят дискутират темата за предела в алпинизма. Една от тях е статията на Боян Петров, на когото Меснер посвещава цялата си книга.

"Боян не загина. Той остана завинаги в подножието на Шиша Пангма", сподели в студиото на "България сутрин" д-р Петър Берон от Националния природонаучен музей.

Сборникът вече е публикуван и у нас от издателството "Книгомания", благодарение на съпругата на Боян Петров - Радослава Ненова. Представянето ще бъде от 18.30 часа днес в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН.

"За мен е удоволствие да чета за българин, който ходи по осемхилядниците така, както по родните планини. Той беше изключително целеустремен. Когато се случи това на Шиша Пангма, бях поразен", коментира алпинистът Дойчин Василев пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!


Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.