България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Грипът напълни болниците, няма ваксинирал се хоспитализиран

Натоварването е на 150% от обичайното, посочи доц. д-р Атанас Мангъров от Инфекциозна болница
Публикувана: От:

Върлуващият в над половин България грип причинява опасни усложнения и вкара десетки в болница. Вече има и няколко смъртни случая, а лечебните заведения в доста градове са препълнени.

Репортер на Bulgaria ON AIR разговаря с началника на Детското отделение в Инфекциозна болница в София доц. д-р Атанас Мангъров.

Още по темата

 

"Почти всичко е пълно. Натоварването е на 150% от обичайното. Всеки ден приемаме почти толкова болни колкото изписваме. Пълни сме, но не преливаме твърде много. Най-малкият пациент е на 4-месечна възраст", обясни доц. Мангъров за зрителите на "България сутрин".

"Всяка година по време на грипната епидемия около стотина души в цялата страна загиват. Тази година по нищо не се отличава от обичайното", каза още той и добави, че усложнения получават хора, които са с други заболявания или са твърде възрастни или малки.

Доц. Мангъров отбеляза, че има бързи тестове за грип. В момента обаче те не са необходими, защото това, което се вихри в страната, е именно грип.

Той подчерта, че нито един от хоспитализираните с грип не се е ваксинирал. Твърде малко са ваксинираните българи, отчете лекарят.

София все още не е в пика на грипа, но той е настъпил в други части на страната, уточни доц. д-р Мангъров. Грипът ще ни мъчи поне до средата на февруари, ако не се появи друг щам, който да възобнови заболеваемостта, стана ясно още от думите му

Специалистът посъветва хората да се ваксинират навреме, а болните да си останат вкъщи и на максимално щадящ режим.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )