България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Каракал се разхожда по улиците в Пловдив. Чия е отговорността?

Нито е редно, нито е законно да отглеждаш диво животно, настоя Явор Гечев от "Четири лапи"

22.01.2019 | 08:30 Редактор: Тодор Петров
Каракал се разхожда по улиците в Пловдив. Чия е отговорността?

Каракал се разходи на свобода по улиците на Пловдив и бе заснет от минувачи. Хищникът изненада пловдивчани и градската власт. Оказа се, че каракалът е избягал от собствената си стопанка. Редно и законно ли е да отглеждаш диво животно?

"Нито е редно, нито е законно. Единствено зоопаркове и спасителни центрове може да притежават диви котки. Може да има повече от един каракал, отглеждан от частни лица", обясни Явор Гечев от фондация "Четири лапи" пред Bulgaria ON AIR.

Той съобщи, че от Фондацията отдавна са подали сигнал за животното до екоминистъра Нено Димов. Все още обаче не са получили отговор. По думите на Гечев някой не иска да си свърши работата.

Той подчерта, че със сигурност каракалът изисва специфични грижи, тъй като е диво животно и е различно от домашната котка. А попадне ли на улицата инстинктът му на диво животно ще се събуди много бързо. Животното може да стане опасне, ако остане на улицата и не се храни 4-5 дни, предупреди гостът в "България сутрин".

Според Гечев трябва Регионалната инспекция по околната среда и водите да организира залавянето на каракала и настаняването му в съответната институция. 

"Проблем представлява това, че животното се отглежда абсолютно незаконно и със знанието на властите", настоя Явор Гечев и добави, че според закона животното трябва да бъде отнето. 

Фондация "Четири лапи" разполага с информация, че собственичката на каракала е руска гражданка, която живее в България. 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК