България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Енергийният ни пазар: Либерален, но в монопол, сочат експерти

Резките повишавания на цената на тока накара бизнеса и синдикатите да поискат втора среща с премиера

22.01.2019 | 08:50 Редактор: Иван Берберов
Енергийният ни пазар: Либерален, но в монопол, сочат експерти

Цените на тока скочиха отново. В края на миналата седмица бизнесът е купувал електроенергията за дейността си на 211 лв. за МW/h. Сега цената на тока е 155 лв. за MW/h. Поредният скок накара бизнеса и синдикатите да поискат втора среща с премиера Бойко Борисов.

"За съжаление нищо от това, което се направи, не постигна нужния ефект. Дневната цена на тока поскъпва. Това се дължи и поради квотите за въглероден диоксид. Разходът на ток расте. Няма как цената да е същата. Най-вероятно има изкривяване на пазара, щом цената драстично се променя. Една от причините за това е, че пазарът ни е малък", отбеляза в "България сутрин" бившият директор на ECO проф. Валентин Колев. 

Според него ценовата политика не дава възможност за пълна либерализация на пазара.

"Цената за битовите потребители трябва да се повишава. Битовият потребител няма никаква отговорност за покриване на вредните емисии", посочи той.

Пред Bulgaria ON AIR Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал подчерта, че проблемите в енергетиката са от 20 години. 

"За разлика от други страни, у нас цената за ток расте скокообразно. Българският индустриален бизнес плаща най-високата цена на тока – това го прави неконкурентоспособен. Има проблеми с енергийната и газова свързаност. Не се вземат адекватни мерки и затова продължават големите изменения в цената. Говорим за либерализиран пазар с пълен монопол – БЕХ и НЕК. Когато имаме един доставчик, сиреч държавата, това изкривява пазара. Голямата част от производителите работят с дългосрочни договори. Това ги прави неконкурентоспособни", изтъкна още той. 

Очаквайте видеото!

За повече новини харесайте Facebook страницата ни ТУК