България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бавна ли е спешната помощ? Отново разминаване в очакванията…

Малкият Ангел е с детска церебрална парализа, а преди дни получил и епилептичен пристъп

22.01.2019 | 09:50 Редактор: Иван Берберов
Бавна ли е спешната помощ? Отново разминаване в очакванията…

Отново сблъсък между пациенти и медици. Дете с церебрална парализа от с. Лесново получава епилептичен пристъп. Баба му и дядо му, които го гледат, веднага звънят на Бърза помощ. Но пристигнал ли е екипът на време? Това е трагичната история на малкия Ангел, който медиците все пак успяват да стабилизират.

"Петък вечерта Ангел получи гърч. Звънях няколко пъти на 112, но ми казаха, че няма линейка. След това ми казаха, че идва линейка от Ихтиман. Започнах да звъня на 112 в 13:30 часа. След като дойде екип отидохме в Клиниката по пулмология. Там ни казаха, че нямат сестра. Медиците си говореха докато детето беше в гърч. В 15:15 ч. Ангел беше хоспитализиран. Медиците овладяха положението, гърчовете спряха, започна да диша. В неделя той започна да се дави. Но благодарение на дарители имаме аспиратор, който му помага да не се дави. Сега събираме средства за храната, която трябва да го изправи на крака", сподели бабата на Ангел - Лиляна Саладинова.   

Съпругът ѝ Стефан Саладинов потвърди, че медиците са се държали неадекватно с тях.

"Още се чудя как запазих самообладание. Детето беше в гърч, а лекарите ни задаваха излишни въпроси", отбеляза той пред репортера на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров.  

"В 13:53 ч. получихме сигнал, две минути по-късно тръгва екип от Ихтиман. В 14:20 ч. пристига първият екип на място. От Ихтиман до с. Лесново са 30 километра. Впрегнахме наличния си ресурс, за да спасим живота на детето. Изпратихме два екипа. Има излишно сатанизиране на лекарите и медиците. Те помагат с каквото могат, за да спасят живота на пострадалите. Но те не са богове", поясни говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска. 

За повече новини харесайте Facebook страницата ни ТУК