България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво ни каза Путин от Белград и какви са изводите за България?

Коментар на журналистите Николай Кръстев, Валери Тодоров и Асен Агов

18.01.2019 | 09:13 Редактор: Тодор Петров
Какво ни каза Путин от Белград и какви са изводите за България?

Руският президент Владимир Путин бе посрещнат в Сърбия като Бог и суперзвезда. Сравненията са на световни медии, които отразиха визитата му в Белград и срещата му с президента Александър Вучич. Там е и журналистът от Bloomberg TV България Николай Кръстев.

За зрителите на "България сутрин" той обобщи, че Путин е бил категоричен по отношение на Косово, а Вучич е заявил, че без Русия няма да има решение на въпроса с Косово. Станало е ясно още, че Русия ще бъде съюзник на Сърбия и двете страни ще работят заедно.

"Москва не е доволна от подписания индивидуален план за партньорство между Сърбия и НАТО", отбеляза Кръстев.

Журналистът обобщи също, че Русия има план за Балканите, а част от тях е разширяване на военно-техническото сътрудничество между Москва и Белград. Въпросът е дали това няма да пречи на европейската перспектива пред Сърбия.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Валери Тодоров посочи, че във визитата на Путин има знаци, които са със среднозначен характер. 

"Путин потвърди, че Русия ще инвестира в инфраструктура 1,4 млрд. долара. Сърбия дава рамо на проекта "Южен поток" през България. Путин заяви, че и двете тръби ще бъдат факт. Самата визита е знак за подкрепа към Александър Вучич", коментира Тодоров.

Според него визитата на Путин е и опит да възпре влиянието на Турция в Косово.

"Драматизираме тази визита. Тя е за да чуем, че Русия остава привързана към Сърбия. Русия по никакъв начин не може да окаже военна помощ на Сърбия. Тази визита е заради телевизора. Тези 1,4 млрд. долара са отново само на думи. Подвеждат се хората в Сърбия. Заиграването с Русия е лъжлива политика", каза от своя страна журналистът Асен Агов.

Той подчерта, че сърбите ще плащат газта, която ще пристига от Русия и парите ще отиват в касите на "Газпром". Агов добави, че Путин е подарил стари самолети на Сърбия, които сърбите ще трябва сами да поддържат. 

Журналистът е на мнение, че не бива да се правят аналогии между България и Сърбия, защото страната ни е член на ЕС и НАТО. Искаме обаче Сърбия да бъде интегрирана в цялата система за сигурност, настоя Агов.