България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тол таксите и нерегламентираният транспорт изкарват превозвачите на протест

Обречени сме на фалит, подчерта Магдалена Милтенова пред Bulgaria ON AIR

17.01.2019 | 08:50 Редактор: Тодор Петров
Тол таксите и нерегламентираният транспорт изкарват превозвачите на протест

Автобусни превозвачи заплашват с протест на 18 февруари, ако от лятото бъдат задължени да плащат тол такси по българските пътища. Настояват и за мерки срещу нелегалните превози. За продстоящия протест е уведомен и премиерът Бойко Борисов.

"Един месец е достатъчно време да се предприемат мерки за решаване на проблемите. Настояваме за среща с г-н Борисов и работна група, която в спешни рамки да започне работа по решаване тези проблеми. Основният проблем е, че нерегламентираният превоз вече има застрашителни за бранша размери. Повече от 10 години няма адекватна реакция от страна на държавата. Искаме реално решаване на проблема с нерегламентирания превоз", обясни председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта Магдалена Милтенова.

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, че превозвачите нямат претенции към споделеното пътуване. Негодуванието им е насочено към нерегламентирания превоз, който по думите на Милтенова тръгва 5 минути преди редовните линии, както и към вановете 8 +1 места.

"Тази практика е изключително порочна. Ние сме обречени на фалит", подчерта Милтенова в "България сутрин".

Председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта добави, че са изпратили становище за промени в частта от закона за задължителното оборудване на всички автобуси с колани. 

"Трябва да решим този казус с автобусите, които фабрично не могат да бъдат оборудвани с колани", отбеляза Магдалена Милтенова.

Вижте видеото с целия разговор.