България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Скъпо парно: Как "Топлофикация" начислява сметките?

Потреблението на топлоенергия се увеличи със 16% в столицата – има ли грешки в методиката за измерване?

16.01.2019 | 08:40 Редактор: Иван Берберов
Скъпо парно: Как

През декември средната температура в София беше -0,3 градус, което е с близо 3 градуса надолу спрямо миналия декември. Това беше месецът, в който столичани прекараха повече време вкъщи, заради многото празници. От 1 октомври потреблението на топлоенергия се увеличи със 16% в столицата, заради цената на природния газ.

Днес се очакват да излязат новите сметки за парно за първият студен месец на тази зима. "Топлофикация София" вече предупредиха да бъдем разумни в потреблението.

"Сметките за месец декември са качени на сайта на "Топлофикация". По никакъв начин не можем да говорим за рекордни сметки. Потреблението на всеки клиент е строго индивидуално. Методиката за определяне на сметките е прогнозна, на базата на реалното отопление за предходния отоплителен сезон. Не бива да забравяме, че имаме 16% увеличение на цената на топлинната енергия. Очаквахме, че хората ще потребяват повече топлинна енергия. Направихме междинно замерване и установихме, че софиянци са употребили с 14% повече енергия", посочи говорителят на "Топлофикация София" Елизабет Павлова. 

Тя препоръча на ползващите парно да махнат тежките мебели и завеси от радиаторите, за да може топлият въздух да циркулира. Трябва да се проветрява помещението – за 15 минути, широко отворени прозорци, но и спрян вентилатор на радиаторите, добави още тя пред репортера на Bulgaria ON AIR Петьо Атанасов.  

"Проблемите не бива да се търсят в потребителите, те ползват това, което им се предлага. Управлението на енергийните ни проекти е много слабо. Държавата трябва да се управлява от хора, които имат идея как се управлява държава и как се защитават интересите на хората. КЕВР не определя пазарни цени. Те определят цени по горна граница на потребление. Методиката за формиране на сметката за парно е грешна и противоречи на законите на физиката", подчерта адвокат Данчо Стоянов в "България сутрин".

"Сметките са незаконни и незаконно надписани. Няма договори. Това е непоръчана стока. „Топлофикация“ твърдят, че продават на етажната собственост – следователно трябва да начисляват на етажната собственост. Фактурират се количества, които са много повече от доставената енергия. Общият топломер се манипулира. Никой не може да провери сметка на "Топлофикация". 300 000 лева отиват някъде настрани. Никой не знае къде", отбеляза енергийният експерт Стоян Грозданов.