България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Извънпистово каране на ски и сноуборд? Ходете подготвени в планината!

Коментар на Елисавета Първанова и Радослав Мирчев след поредния трагичен случай

14.01.2019 | 08:27 Редактор: Тодор Петров
Извънпистово каране на ски и сноуборд? Ходете подготвени в планината!

В преследване на адреналина двама млади сноубордисти загинаха затрупани от лавина, която самите те са предизвикали в западните склонове на връх Тодорка. Сходен инцидент имаше и в неделя, когато петима македонци бяха извадени живи, след като се заклещили в улей в Банско, отново след каране извън пистите.

Алпинистът Елисавета Първанова посочи пред Bulgaria ON AIR, че тези инциденти в планината напоследък са зачестили. По думите ѝ 21 век е векът на дързостта, а опасностите в планината не са спирали да съществуват и винаги са отнемали животи.

"Когато човек започне да се занимава с екстремни спортове, първо трябва да развие инстинк за контакт с планината. Да се явяват информирани, подготвени и винаги готови за оцеляване в екстремна ситуация", подчерта тя.

Първанова се обяви за контрол на присъствието в планината, като според нея хората да заявяват своите намерения пред Планинската спасителна служба.

"Никой не е застрахован от лавини. Всичко е въпрос на снежна покрива - дали снегът е прясно навалял, дали има добро сцепление, дали е имало време да се споят пластовете... Лавината може и сама да се предизвика", обясни още тя.

Радослав Мирчев от Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил отбеляза, че адреналинът от свободното каране на ски и сноуборд не е по-различен от този, който изпитват хораа, гледащи вкъщи любимия си сериал по телевизията. 

"Няма екипировка, която да ти гарантира, че ще оцелееш. Хора загиват дори когато карат ски по пистите. Можем да се образоваме, което е едно от най-важните неща. Най-важното е да мислим с главата си", коментира той в "България сутрин".

Мирчев съобщи, че Асоциацията по ски свободен и екстремен стил провежда 3-дневни курсове по безопасност, които в последните години са набрали популярност.

"В подобен момент твоят живот зависи само от твоите приятели", подчерта той и добави, че около 92% от затрупаните от лавини оцеляват в първите 15 минути.

Вижте видеото с цялата дискусия.