България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

След конфликта във Войводиново: Вървим ли към гражданска война?

Днес се очаква и военнослужещи да излязат на протест в подкрепа на пребития 33-годишен военен
Публикувана: От:

Събарянето на незаконните къщи в ромската махала във Войводиново продължава. Това се случва по настояване на местните жители, след като повече от 30 години ромите са обитавали незаконните сгради. 

Още по темата

 

Жителите на пловдивското село настояват и за тежки присъди за двамата братя, пребили 33-годишния командос.

Днес се очаква и военнослужещи да излязат на протест в подкрепа на своя колега. Междувременно пък ромски организации заявиха, че хората от етноса от цяла Европа са готови да защитят ромите от махалата във Войводиново.

"Световната ромска организация e готова да подкрепи ромите в България заради случилото се в пловдивското село. Не може един министър на отбраната да говори по начин, който създава напрежение сред отделни етнически групи в страната. Вдигна се твърде много шум заради един битов скандал", коментира в студиото на "България сутрин" комисарят на ромите в България и вицепрезидент на Световната ромска организация Петко Тончев.

Председателят на БНС-НД Боян Расате пък отбеляза, че Красимир Каракачанов дълго време е сменял политическите полюси и затова е напълно безразличен към думите му.

"Какво казва той или негоподобните няма никакво значение. Факт е обаче, че в България се върви активно към гражданска война. Ако днес това се размине във Войводиново, един ден в някое друго населено място ще се стигне до етнически конфликт. Това е видно за всички", отсече той.

И допълни, че това се дължи на невъзможността на българите и ромите да живеят съвместно. 

Вижте видеото с целия разговор!

Коментари ( 0 )