България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Студено и облачно време днес, очакват ни валежи от сняг и дъжд

Минималните температури в повечето райони ще бъдат между минус 3° и 2°, максималните - между 0° и 5°

10.01.2019 | 07:53 Редактор: Василена Василева
Студено и облачно време днес, очакват ни валежи от сняг и дъжд

Времето днес ще бъде облачно, с валежи от сняг в северозападните райони и високите полета на Западна България. В централните райони и от дъжд, и от сняг, а в Източна България и крайните югозападни райони - само от дъжд. Това прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Симеон Матев.

Ще духа слаб северозападен, в Източна България силен южен вятър, който до обяд ще отслабне и в Североизточна България ще се ориентира от север-североизток. Минималните температури в повечето райони ще бъдат между минус 3° и 2°, максималните - между 0° и 5°, в Югоизточна България до 10°-11°.

Оранжев код за обилни валежи от дъжд е обявен за днес в 5 области на страната - Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Очакваните количества са около 35-50 л/кв.м. Жълт код за сняг е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, София град, Софийска област, Перник. 
Очаква се снежната покривка да достигне около 10 см, в планинските райони 15-20 см. 

В сила е и оранжев код за силен вятър за цялото Черноморие. 

Пътищата в страната са предимно мокри, по усойните и планински райони частично заледени, обработени и проходими при зимни условия. Задължително е движението с вериги за всички МПС по пътя Ардино – Вехтино в област Кърджали поради влошени метеорологични условия. Там се ограничава и движението на товарните автомобили над 12 т с ремаркета и полуремаркета. 
Всички моторни превозни средства в област Смолян е необходимо да използват вериги. Ограничава се движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета в цялата област.

През нощта срещу петък и в петък до обяд от запад на изток валежите ще спрат, облачността ще се разкъса и ще намалее. Вятърът навсякъде ще се ориентира от запад-северозапад и в Дунавската равнина, в Горнотрайкийската низина и в източните райони ще бъде умерен, отбеляза още Симеон Матев.

Температурите ще се понижат. В събота ще остане ветровито, ще има и значителни разкъсвания и намаления на облачността. Минималните температури ще са още по-ниски, на места до минус 10°, минус 12°. 

В неделя вятърът ще отслабне. Облачността ще се увеличи, а вероятността за валежи е малка.