България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Близки на починалото дете в Ботунец настояват за закриване на Спешния център

Говорителят на Спешна помощ не се съгласи с версията на протестиращите

10.01.2019 | 08:31 Редактор: Тодор Петров
Близки на починалото дете в Ботунец настояват за закриване на Спешния център

Близки на починалото дете в Ботунец поискаха Спешният център да бъде закрит. Десетки граждани се събраха на протест пред 16-то ДКЦ. 11-годишното момче почина, след като се задави с пионка от играта "Не се сърди човече". Майката е извикала линейка, но минути след това семейството е преценило да докара детето само до Спешния център в Ботунец. 

На място обаче не е имало лекар, а само медицинска сестра. Здравното министерство започва спешна проверка по случая.

"По най-бързия начин дойдохме в Спешна помощ. Посрещна ни медицинска сестра, която не беше обучена. Каза ни, че ѝ е първи работен ден и не знае какво да направи. Сложи му кислородна маска, след десетина минути кислородът беше свършил. Детето започна да посинява, медицинската сестра се обади 5 пъти на Спешната помощ, като им каза, че губим детето, но така и не дойде доктор", разказа майката на починалото дете пред Bulgaria ON AIR.

След това близките се обаждат в полицията. Твърдят, че са чакали линейка в продължение на 45 минути. Майката на починалото дете категорично отрече семейството да е връщало повиканите линейки. По думите ѝ те не са били оборудвани.

"Виновен доктор няма, всеки път покриват случая. Искаме справедливост! Искаме да закрият Спешния център. Това не е Спешен център, това е морга. Това е трети случай на починало дете в този Спешен център. Живи си докарваме децата, искаме помощ, но си ги взимаме мъртви. За какво си плащаме? Да си изпращаме децата", настоя опечалената майка.

Според лелята на детето медицинската сестра е казала, че я е гнус да го пипа. По думите ѝ жената не е била обучена и адекватна. Преди инцидента детето е било в пълно здраве, твърди лелята.

Говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска коментира фаталния инцидент в "България сутрин" и опроверга твърденията на протестиращите.

"Разбираемо е емоционалното състояние на близките, но е изключително невярно и нелепо, че сестрата не е искала да пипа детето. Сестрата е направила единствените стъпки, за да спаси това дете. Подаден е кислород на детето. Детето е дошло в много лошо състояние при нас. Лекарите се движат в линейките, това е медицина на колела. Нямаме апаратура, нямаме лаборатория. Ние не лекуваме - Спешна помощ транспортира по най-бързия начин. Не знам защо са влезли в нашия филиал. В съседната врата е поликлиниката", обясни Сунгарска.