България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Европейска столица на културата? Пловдив очаква транспортен хаос

Броят на реализираните проекти е безпрецедентен за България, настоя кметът Иван Тотев

02.01.2019 | 08:51 Редактор: Тодор Петров
Европейска столица на културата? Пловдив очаква транспортен хаос

Транспортен хаос се очаква в първия работен ден в Пловдив. Движението през централния булевард "Цар Борис Трети Обединител" бе частично спряно преди празниците и пренасочено към малки улици и успоредни булеварди. Причината е решението на общината да издигне кула с височина 30 метра точно на централния булевард за откриващото събитие на Европейска столица на културата на 12 януари. 

Започва и изграждането на огромна сцена, което допълнително ще усложни трафика в града. Именно на тази сцена на 12 януари ще бъде даден старт на годината, в която Пловдив е Европейската столица на културата заедно с италианския град Матера.

Проблеми се очакват и в движението на градския транспорт. Временната схема удължава маршрутите с повече от 7-8 километра, без за целта да са отделени допълнителни финанси. Като контрамярка трите частни превозвача, които обслужват линиите в града, намалиха колите наполовина. 

"Категорично подготовката на Пловдив започна още преди 5 години. Имаме над 300 проекта, които ще се развиват тази година. Броят на реализираните проекти е безпрецедентен за България. Голяма част от тези проекти са били извън полезрението на Община Пловдив. Чакаме 12 януари с нетърпение. До юни месец ще бъдем готови", заяви кметът на града Иван Тотев пред Bulgaria ON AIR.

Никога не е било в плановете на общината да строи концертна зала, уточни той и добавчи, че Пловдив има прекрасни сцени.

Тотев определи 2018 година като успешна за Пловдив и прогнозира, че през 2019 г. ще бъдат направени още крачки напред в промяната на града. По думите му развитието на Пловдив вече се усеща. 

"Пловдив има претенции да бъде впечатляващ град и точно това ще направим. Пловдивчани и гостите на града имат привилегията да присъстват на такова събитие. Най-важното е да запазим тази възходяща тенденция в развитието на Пловдив", каза още Тотев за зрителите на "България сутрин".

Той обаче отказа да даде конкретен отговор на въпроса дали ще се кандидатира за нов кметски мандат и подчерта, че е важно как ще се представи ГЕРБ на изборите за Европейски парламент през юни.