България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ангел Джамбазки: Скандалът с ДАБЧ беше целенасочен удар на ДПС

Агенцията не издава паспорти, а удостоверение, което подлежи на проверка, отбеляза евродепутатът пред Bulgaria ON AIR

24.12.2018 | 09:58 Редактор: Василена Василева
Ангел Джамбазки: Скандалът с ДАБЧ беше целенасочен удар на ДПС

Политически скандали, икономически злоупотреби и гейтове, бунтове и оставки... Кои бяха изненадите, успехите и провалите през годината?

"Безспорно неуспех беше скандалът в Държавната агенция за българите в чужбина, тъй като страната ни допусна да стане за смях. За успехи не мисля, че е редно да се говори, тъй като голяма част от българските граждани все още не виждат живота си като задоволителен. Затова е по-добре да се наблегне върху това, което трябва да се прави занапред", коментира в студиото на "България сутрин" евродепутатът Ангел Джамбазки.

Припомняме, че ДАБЧ се забърка в най-големия скандал, откакто започна да раздава удостоверенията за български произход на хората, които кандидатстват за гражданство. Нейният шеф Петър Харалампиев бе арестуван в края на октомври като лидер на организирана престъпна група, занимаваща се с вземане на подкупи и други престъпления. Той бе обвинен за подкуп от 5000 евро и още пет случая, в които е упражнил търговия с влияние срещу сумите от по 350 евро на човек. Според разследващите парите са взимани главно за издаване на удостоверения за български произход на чужденци, които искат да вземат български паспорт.

По-късно пък в банкова касета на името на отстранения главен секретар на ДАБЧ Красимир Томов бе открита голяма сума пари в различни валути, чиято обща стойност надхвърля 427 000 лева. Томов също бе задържан за постоянно в ареста заедно с Петър Харалампиев и още двама души от предполагаемата организирана престъпна група.

Пред Bulgaria ON AIR Ангел Джамбазки бе категоричен, че скандалът с ДАБЧ е бил удар на Движението за права и свободи.

"Те непрестанно се опитват да ерозират общественото доверие. Трябва да е ясно, че ДАБЧ не издава документи и паспорти. Агенцията издава удостоверение, което след това подлежи на проверки от редица институции и ако някой подаде фалшиви документи, то няма как те да останат незабелязани", отсече евродепутатът.

Вижте повече във видеото!