България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Равносметката за 2018 г.: ГЕРБ се хвалят с постигнатото, БСП критикува

Коментар на изминалия политически сезон от Спас Гърневски и Христо Проданов

21.12.2018 | 09:25 Редактор: Тодор Петров
Равносметката за 2018 г.: ГЕРБ се хвалят с постигнатото, БСП критикува

"Много неща ще останат в историята от тази година. Във външнополитически план това безспорно е изключително успешното европредседателство. България постигна голям успех, извеждайки много важна тема за цяла Европа, каквато са Западните Балкани", коментира пред Bulgaria ON AIR депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски в последния работен ден на парламента за 2018 г.

"Демокрацията става след избори, не с куршуми, не с оръжия. Погледнато почти 2 години след изборите, мнозинството изпълнява своята програма. Изпълнява се това, което са обещали управляващите. От 1 януари минималната заплата става 560 лева, средната - 1200 лева", каза още народният представител. 

Спас Гърневски подчерта, че правителството заделя 437 млн. лева за хората с увреждания и нарече предложението на Ахмед Доган за програмен кабинет тюрлюгювеч.

Заместник-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов беше на противоположно мнение. По думите му парламентарната година е била изпълнена със скандали, а дебатът е бил изпразнен от съдържание. 

"Поредната изгубена за България година. Опитахме се да изпълним със съдържание дебата в пленарната зала. Предложихме алтернативен държавен бюджет и бюджет за НЗОК", коментира той за "България сутрин". 

Запитан за трите неуспешни вота на недоверие към правителството Проданов отговори:

Ние сме 79 народни представители и с това число можем да постигнем толкова.

На България е необходима визия за развитие в следващите 15-20 години, завърши депутатът от БСП.