България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зимата в планината – за какво да внимаваме и как да оцелеем?

ПСС разполага с около 600 спасители и 20 кучета – не подценявайте обстоятелствата, подчерта Тервел Тотев

19.12.2018 | 08:27 Редактор: Иван Берберов
Зимата в планината – за какво да внимаваме и как да оцелеем?

С настъпването на зимния сезон от особена важност е добрата подготовка за планински туризъм. Често инцидентите са причинени от подценяване на обстоятелствата. Любителите на зимните планински пейзажи не бива да забравят, че зад красотата често се крие смъртоносна опасност. 

"Хората трябва да следят прогнозата за времето. Зимата планината е много по-опасна от лятото. Тези условия винаги удължават времето за изминаване на един маршрут – понякога и с часове. Снегонавяванията са много нестабилни в момента. Туристите трябва да имат работещ и зареден смартфон със себе си, дрехи, храна, вода. Много хора подценяват рисковете, които крие планината и разчитат на късмет, че на тях няма да им се случи. Това е една от главните причини за инцидентите", обясни дежурният спасител от Планинската спасителна служба Тервел Тотев.  

Той уточни за "България сутрин", че ПСС разполага с около 600 спасители и 20 спасителни кучета.

"Имаме 4 денонощни поста в България. Смея да твърдя, че разполагаме с хубава техника, но винаги има как да е по-добра", отбеляза той пред репортера на Bulgaria ON AIR Даяна Георгиева.