България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Осъденият и "тежко болен" Ценко Чоков вечеря в ресторант - кой го допусна?

Адв. Людмил Рангелов и Тихомир Безлов коментират как всички задържани се разболяват в ареста

19.12.2018 | 09:29 Редактор: Ивайло Николов
Осъденият и

Апелативният специализиран съд решава дали Ценко Чоков да бъде върнат в ареста. Спецпрокуратура поиска да бъде изменена мярката за неотклонение на бившия кмет на Галиче от "домашен арест" в "задържане под стража", след като бяха разпространени снимки, на които се вижда как Чоков вечеря в столичен ресторант. През май той беше осъден на 4 и половина години затвор за отвличане, побой и палеж, а в края на септември беше пуснат с мярка "домашен арест" заради влошеното му здравословно състояние.

Сега прокуратурата е извършила проверка и е установила, че за 17 декември Чоков е имал разрешение да посети стоматолог, но през друго време от деня. Започва и разследване заради информацията на вещото лице, според който здравословното състояние на Чоков е толкова тежко, че делото срещу него трябва да бъде спряно.

Адвокат Людмил Рангелов обясни в студиото на "България сутрин", че за невярно заключение се носи наказателна отговорност, но това много трудно се доказва.

"Много често проблемът в съдебномедицинските експертизи е, че там рядко изявени специалисти от съответната област се съгласяват да участват в такива експертизи. Най-често участват едни оборотни вещи лица, които са универсално компетентни", допълни още той.

Според адв. Рангелов явно написаната експертиза за Ценко Чоков е била много убедителна, защото Апелативният специализиран наказателен съд не е толкова снизходителен.

Тихомир Безлов пък беше категоричен, че при положение, че няма последствия за вещите лица, то ще продължаваме да наблюдаваме подобни неща като Ценко Чоков на носилка или Миню Стайков на количка да пристигат в съда.

"Цирковете, които сме гледали, са безкрайни. Заболеваемостта сред тези босове вероятно е над 80-90%", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Според Безлов за Николай Банев също можем да очакваме да се разболее тежко в ареста, защото по думите му болните босове са "шлагер".