България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Очакваме вятър, студ и увеличаване на снежната покривка

Уикендът ще бъде сравнително слънчев и малко по-топъл, уточни Симеон Матев

19.12.2018 | 07:46 Редактор: Иван Берберов
Очакваме вятър, студ и увеличаване на снежната покривка

Жълт код за силен вятър и снеговалежи е обявен за 9 области в страната. В областите Силистра, Добрич, Разград, Шумен, Варна и Търговище ще духа силен северен вятър, който в комбинация с отрицателните дневни температури, ще създава усещане за много студено време. Бурен вятър, снеговалежи и условия за виелици ще има и в Бургас, Ямбол и Сливен.

Днес ще има сняг. На доста места през нощта преваляваше. Най-дебела е снежната покривка в източната част на страната. Атмосферното налягане ще се нормализира и валежите ще спрат. Минималните температури са -4, а максималните около 4. На изток духа силен вятър, който усилва чувството за студ.

Така прогнозира днешния ден синоптикът на Bulgaria ON AIR Симеон Матев. Той подчерта, че снежната покривка в планината не е за пренебрегване, тъй като има опасност от лавини. 

"Започвайки от Югозападна България и продължавайки към Централна – облачността ще се разкъса и синьото небе ще се покаже. От утре се очаква разкъсване на облаците над по-голямата част от страната. В петък вятърът ще се усили. Очакват се и леки превалявания от дъжд. Събота и неделя се очаква разкъсана облачност. Уикендът ще бъде малко по-топъл, с градуси между 3 и 9", отбеляза климатологът в "България сутрин".