България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Малко или много са 560 лева минимална работна заплата?

Спор по темата между Теодор Дечев от АИКБ и Любослав Костов от КНСБ
Публикувана: От:

Министерският съвет ще приеме постановлението за определяне на минималната работна заплата. В Бюджет 2019 беше прието тя да е в размер на 560 лева. Повишението е с 50 лева спрямо тази година. 

На Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) работодателските организации за пореден път се обявиха срещу административното увеличение на минималното възнаграждение с аргумент, че няма ясна методика за нарастването му. Социалните партньори не приеха и предложението на синдиката за по-високо заплащане на нощния труд.

Още по темата

 

"Четем средносрочната бюджетна прогноза, там пише колко ще бъде минималната заплата. Отдавна сме разбрали, че каквото и да си приказваме за минималната заплата, ще става това, което е написано в средносрочната прогноза", обяви Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

"Не е важно колко е в нормативен документ минималната заплата, важно е колко е средната заплата - тя е 1200 лева. Има отделни отрасли, които са в много лошо положение. Те сриват общата сметка на средната заплата", настоя той пред Bulgaria ON AIR.

Любослав Костов, който е икономически експерт от КНСБ, посочи в "България сутрин", че преговорите в НСТС не вървят много бързо и договарянето може да отнеме няколко години. Той е категоричен, че бизнесът може да понесе и по-голям от предвидения ръст на минималната работна заплата. 

Костов се позова на доклад на Европейската комисия в който се казва, че производителността на труда у нас е много по-висока от ръста на работните заплати и по думите му имаме пропуснати ползи.

"В държавния сектор има позиции, за които заплата 510 лева е подигравка. Но когато чистачката в БАН идва с нейния дългогодишен стаж и получава повече от младия астроном, не съм съгласен, че са ѝ малко на чистачката", даде пример Теодор Дечев  от АИКБ.

"Казваме на тези хора, че 510 лева са им много. Новината е, че чистачките не заслужават 510 лева заплата. Да не забравяме, че тази заплата се облага", отговори Костов и попита риторично:

Как така българският работник не произвежда достатъчно в България, а като отиде в Германия изведнъж става производителен?

"От 11 години дремят някакви 25 стотинки добавка, защото никого не го интересува. Единственият проблем е при държавата", коментира Дечев относно спорния въпрос за нощния труд.

А според икономическия експерт от КНСБ служителите не само не печелят, но и губят пари по време на нощна смяна.

Вижте видеото с цялата дискусия.

Коментари ( 0 )